Índice:

Elektronisch Peillood: 8 etapas
Elektronisch Peillood: 8 etapas
Anonim
Elektronisch Peillood
Elektronisch Peillood

Em deze instructable zal ik uitleggen hoe mijn eerste arduino projeto ooit tot stand is gekomen. Met deze sensor kan de waterdiepte van een stilstaand water gemeten worden, doormiddel van een touw met knopen erin en een gewicht aan het uiteinde. als de waterdiepte echter tussen de knopen inzat, was het niet mogelijk de waterdiepte precies af te lezen, isto é, wat met de technologie van tegenwoordig makkelijk kan. De sensor bestaat uit een stappenmotor, een knop, een LDR een aantal ledjes, welke elk aangesloten worden in de komende stappen.

Etapa 1: Material e Configuração

Materialen En Set Up
Materialen En Set Up

Allereerst zijn natuurlijk de materialen om dit project te maken belangrijk. Dit zijn de onderstaande:

- 1x arduino ATmega328 UNO- 1x placa de ensaio de 830 orifícios (kleiner kan ook, maar dan wordt het misschien een beetje krap com alles wat erop moet) - 1x driver ULN2003- 1x motor de passo unipolar 28-BYJ48

- 1x een klein wieltje / rad (met diâmetro van ongeveer 2,5 cm) - 1x dun touw van ongeveer 50 cm- 1x gewichtje van 5 tot 10 gramas

- 1x botão- 1x LDR- 3x LED- 5x 220 ohm weerstand- 4x fios de jumper de breadboard com een vrouwelijke en mannelijke kant- 14x fios de jumper de breadboard com twee mannelijke kanten- 4x 4 x 9 x 1,5 cm lange planken 2x 4 x 20 x Fita de pato de veel de plâncton com calcanhar de 1,5 cm

Etapa 2: De Stappenmotor Aansluiten

De Stappenmotor Aansluiten
De Stappenmotor Aansluiten

Começamos gelijk met de (naar mijn mening) lastigste stap, namelijk de stappenmotor aansluiten.

Voordat dit kan gebeuren moeten we allereerst het breadboard aan onze arduino koppelen, door de min-zijde van het breadboard in de 5 volts-poort van de arduino te pluggen, en de plus-zijde in de ground-poort. Nu é ele aangesloten breadboard op de arduino.

vervolgens sluiten we de driver aan, door met twee kabels met een mannelijke en vrouwelijke kant de 5 volts van de driver te verbinden met de + kant van het breadboard, en de ground kant met de minzijde, zoals ook te zien is in de afbeelding, nu heeft de driver stroom.

vervolgens kan de stappen motor aan worden gesloten. dit wordt gedaan door het witte uiteinde van de kabels van de stappenmotor in the pluggen in het witte hokje op de driver. het kan zijn dat deze er wat lastig em gaat, maar duw hem er conheceu beleid em, anders bestaat er een kans dat je de driver sloopt.

Além disso, o último moet de arduino nog aangesloten wordenaan de driver. dit kan in de onderstaande volgorde Dus niet zoals op de afbeelding:

IN1 gaat em poort 3IN2 gaat em poort 4IN3 gaat em poort 5IN4 gaat em poort 6

De stappenmotor is nu aangesloten. om te kijken de deze goed werkt kan je de bijgevoegde code runnen. Deze kan je uploaden door je arduino aan te sluiten em je laptop, en op de knop uploaden linksboven te klikken. Verifique hiervoor antes de wordt geupload naar de usb-poort waarin de arduino geplugd is. Este é te zien bij hulpmiddelen en dan poort. Verifique o ook gelijk of het board op arduino uno staat. Este é namelijk het type arduino wat gebruikt wordt voor deze sensor, anders kan het zijn dat deze niet werkt.

Als deze geüpload wordt naar de arduino, en alles goed é aangesloten, moet de stappenmotor draaien. Draait deze niet? Verifique o dan de todos os lampjes no driver knipperen. Knippert er een niet? Dan zit er een kabel niet goed ingeplugged, waardoor de stappenmotor niet meer werkt.

Etapa 3: Het Rad Maken

Het Rad Maken
Het Rad Maken
Het Rad Maken
Het Rad Maken

als de stappenmotor werkt, kan hier het rad op geplaatst worden. Ikzelf gebruik hiervoor een wiel van de arduino (zie afbeelding) zonder de band, met een rond bierviltje erop geplakt tegen aflopen van het touw. Ik zou aanraden om ook een wiel zoals in de afbeelding te gebruiken, aangezien deze precies op de stappenmotor aansluit. mocht het wieltje niet precies aansluiten, plak dan een klein beetje tape op het ronddraaiende gedeelte van de stappenmotor, zodat deze iets beter om het wieltje heen klemt.

Als het wieltje getransformeerd is in een rad, kan met tape het touw aan het rad worden geplakt, conheceu aan de onderkant van het touw het gewichtje. Wat belangrijk is dat het gewichtje niet blijft drijven, aangezien dan de essentie van het peillood niet meer werkt. ook moet het gewichtje een beetje volume hebben, dus een platte schijf voldoet niet. Waarom dit zo is komen we mais tarde nog op terug. Ik zelf heb een gebruikt koffiecupje gebruikt als gewichtje (zoals te zien está em de afbeelding), wat erg goed werkt. Nu é het rad af.

Etapa 4: De Button Aansluiten

De Button Aansluiten
De Button Aansluiten

Met de "takelconstructie" werkend, wordt het nu tijd voor de meetapparatuur. Começamos a conhecer het aansluiten van de button. Deze zorgt ervoor dat de meting start, en de takelconstructie dus begint te takelen. plug hiervoor eerst een kabel no min-kant van het breadboard, en zorg dat je je button in dezelfde rij plaatst.

de botão zit op twee plekken em het board, en in de rij van de tweede plek pluggen nós een 220 Ohm weerstand em en een kabel die naar poort 2 van de arduino gaat. Als laatste sluiten we dan nog een kabel aan van het uiteinde van de weerstand naar de pluszijde van het breadboard, en dan is de knop aangesloten. Als het goed is ziet dit er dus hetzelfde uit als in de afbeelding hierboven.

Etapa 5: De LDR Aansluiten

De LDR Aansluiten
De LDR Aansluiten
De LDR Aansluiten
De LDR Aansluiten

De constructie is zo gebouwd dat het gewichtje tussen een LDR en lampje door getakeld wordt, en wanneer dit gebeurd, stopt de meting. Dit is reden dat het belangrijk is dat je gewichtje volume heeft, want anders kan het zijn dat de lichtstraal niet genoeg verstoord wordt om de meting te stoppen. Em de afbeelding é een voorbeeld te zien van hoe het wel moet, het cupje blokt namelijk volledig de lichtstraal voor de LDR.

De LDR wordt em een vergelijkbare manier aangesloten als de button. Wederom wordt er primeiro een kabel van de min-zijde van het breadboard naar een plaats in het breadboard gestuurd. in deze zelfde rij wordt een 220 Ohm weerstand aangesloten. Het uiteinde hiervan dient in dezelfde rij te zitten als de eerste poot van de LDR en de kabel die van het breadboard naar poort A0 op de arduino gaat. Als laatste gaat er dan weer een kabel vanuit de rij van de tweede poot van de LDR naar de plus-kant van het breadboard. Als het goed is heb je dus dezelfde constructie gebouwd als in de afbeelding. Voor overzicht is de button niet meer te zien op deze afbeelding, maar in het echt is deze natuurlijk nog wel aangesloten, net zoals de stappenmotor!

De LDR stuurt een signaal naar je laptop / computer via de A0 poort. Dit signaal kan uitgelezen worden door bij de hulpmiddelen de seriële monitor te openen. Met de code die hieronder staat kan dit gedaan worden, zorg weer dat je poort en board goed staan (zie stap 2). Kijk wat voor waardes je LDR geeft als je er met het lampje op schijnt, en wat voor waardes deze geeft zonder lampje. Dit is belangrijk voor later!

Etapa 6: De LED's Aansluiten

De LED's Aansluiten
De LED's Aansluiten

O código pode ser encontrado via monitor de série een waarde gegeven worden voor de gemeten diepte. Als je echter snel en niet al te nauwkeurig de diepte wilt wilten, kan dit ook prima aangegeven worden met behulp van ledjes. als aanwordt genomen dat elk ledje 5 cm is, kan hiermee heel snel afgelezen worden wat de diepte is. deze ledjes worden alsvolgt aangesloten. allereerst plugt men een kabel in het breadboard en poort 10 van de arduino. em dezelfde rij em het breadboard wordt weer een 220 ohm weerstand geplaatst. In de rij van de tweede poot van de weerstand wordt de korte poot van het ledje geplugd. Als deze andersom wordt geplaatst veroorzaak je kortsluiting en gaat het lampje kapot. In de rij van het lange pootje wordt als laatste een kabel van deze rij naar min-kant van het breadboard getrokken.

Deze stappen worden twee keer herhaalt met als enig verschil de poort. De ledjes dienen ingeplugd te worden no poort 10, 11 e 12, zoals te zien está em de afbeelding.

Além disso, ele foi heb je nu dus een aangesloten button, stappenmotor, LDR e drie ledjes.

Etapa 7: De Code Modificeren

In het bestand bijgevoegd in deze stap é de code te vinden die deze sensor werkend maakt. Er zitten wel een paar sidenotes bij deze code, die in deze stap zullen worden behandeld.

- Als wordt gekeken no código é een if (sensorValue <950) te zien. Deze 950 é a última versão do ik heb gekozen voor mijn LDR e switchpunt. Met het lampje erop bleef de LDR waarde hier bad onder, en als het gewichtje ervoor kwam ging deze boven de 950. Em een erg lichte kamer kan het echter zijn dat zelfs met het gewichtje ervoor de LDR nog steeds een waer de 950 meet. Als het goed is heb je dit in de stap van het aansluiten van de LDR gecheckt.

Je kunt dan de kamer verduisteren de sensorvalue omlaag halen, maar het risico é dan dat kleine fluctuaties niet veroorzaakt door het gewicht de meting al onderbreken. Daarom kies ik zelf liever voor de kamer verduisteren.

- O sistema LED é ingerido em metal com um medidor de 15 centímetros. Wil je met dit systemem dieper meten dan kan dat door de intervallen tussen de ledjes groter te maken. Dit kan door in de if (distance> 5) en if (distance> 10) de 5 en 10 aan te passen naar hogere waarden zoals bijvoorbeeld 10 en 20. Merk bem op dat het intervalo hierdoor groter wordt, en er dus minder nauwkeurig uit de leds é op te maken om wat voor diepte het precies gaat.

- Dan als laatste nog een sidenote voor de echt geïnteresseerde onder ons, namelijk over hoe de afstand wordt gemeten. Os loops do programa são executados em loops, e os loops são de 40 ms. hiermee kan dus uitgerekend worden hoeveel loops er em een rotatie zitten van de stappenmotor, en dus hoeveel deze draait por loop. door te vermenigvuldigen met 2, 5 cm (de diâmetro van mijn rad) krijg ik de afstand die daadwerkelijk opgetakeld wordt. Dit betekend dat als je een beduidend groter de kleiner wiel tot je beschikking hebt, deze 2, 5 ook aangepast moet worden naar de diâmetro van je eigen wieltje.

Etapa 8: De Sensor Plaatsen

Doordat de meting stopt wanneer het gewicht bij de LDR é, é het belangrijk de LDR zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak te houden. je loopt dan echter het risico dat je apparatuur het water raakt, wat je absoluut niet wil hebben. Mijn oplossing zijn twee planken waarop de sensor kan rusten. Er kan ook gedacht worden aan een vlot, maar trek dan wel de afstand die de LDR van het wateroppervlak is van de meting af, anders klopt deze niet meer.

Dit era instrutível durante hoe een elektronische peilmaat te maken.

Recomendado: